۱۳۹۱ دی ۱۰, یکشنبه

فلامینگوهایی که از دست می روند

با پایین آمدن سطح آب دریاچه اورمیه طی سالیان اخیرحیات جانوری در این دریاچه به شدت تحت تاثیر قرار گرفته و شاهد نابودی برخی از این گونه های جانوری در حاشیه این دریاچه هستیم.

دریاچه اورمیه یک پارک طبیعی و اکوسیستم زیستی- جانوری منحصر به فرد با حداقل ۱۰۰جزیره کوچک و بزرگ است و کاهش بارندگی و خشکسالی های پیاپی طی سال های اخیر اکثر جزایر آن را به شوره زار تبدیل کرده و حیات انواع جانوران آبزی را نیز به خطر انداخته است.
به ادعای کارشناسان محیط زیست طی سال های اخیر به دلیل تشدید بحران دریاچه اورمیه از تخم گذاری پرندگان به ویژه فلامینگو در جزایر خبری نیست و از نظر آمار ۸۰ درصد جمعیت تخم گذار فلامینگوها در حال حاضر در جزایر اورمیه دیده نمی شوند.
انقراض بسیاری از آبزیان دریاچه اورمیه در طول ۴ سال گذشته
بیوک رئیسی، مدیر کل حفاظت محیط زیست آزربایجان شرقی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: به دلیل غلظت فوق اشباع و شوره زاره های دریاچه اورمیه، شرایط مناسبی برای تولید مثل آرتمیا فراهم نیست.
وی با تاکید بر اینکه آرتمیا مهم ترین حلقه غذایی اکوسیستم زیستی – جانوری است، افزود: با وجود کم شدن تولید آرتمیا، پرندگانی که غذای اصلی آن ها این نوع ماهی هستند به این منطقه مهاجرت نمی کنند وتنها در مصب رودخانه زرینه رود جمعت عبوری از باز خاکستری و دیگر پرندگان دیده می شود.
رئیسی افزود: در سرشماری های نیمه زمستانی در اکثر قسمت های این رودخانه پرنده ی آبزی مشاهده نشده است.
وی به انقراض بیشتر آبزیان در طول چهار سال گذشته در این دریاچه اشاره کرد وگفت: حداقل تراز ممکن برای زندگی این آبزی در سطح دریای آزاد حدود ۱۲۷۴٫۱است که این مقدار هم اکنون در حدود ۱۲۷۰ سانتی متر است که برای رسیدن به حداقل تراز ممکن برای زندگی جانوران، ۱۴ میلیارد مترمکعب آب لازم است که البته حق آب سالیانه این دریاچه حدود ۳٫۱ میلیارد متر مکعب است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ادامه داد: می توان گفت اکوسیستم جانورانی در این دریاچه در بخش های مربوط به آزربایجان شرقی به طور کامل تخریب شده است و پستاندارانی مانند گوزن در حالت اضطراری زندگی می کنند.
وی افزود: به احتمال فراوان گونه برخی دیگر از جانوران مانند گوزن در کنار این دریاچه از بین برود و نتوان شرایط مناسب برای نگهداری این جانوران را تامین کرد.
نسل آرتمیا در رودخانه اورمیه هنوز از بین نرفته است
رئیسی در خصوص اهمیت احیای دوباره حیات جانوری در این دریاچه گفت:جانورانی مانند آرتمیا از لحاظ اقتصادی برای کشور حائز اهمیت هستند و توسعه پرورش و صادرات آن می تواند هزینه های مصرفی برای احیای این حیات جانوری را تامین کند.
وی افزود: با جود اینکه تولید مثل آرتمیا در این دریاچه روز به روز کمتر می شود ولی این جانوران هنوز زنده اند که البته اگر دوره خشک سالی در این دریاچه زیاد شود ، به احتمال زیاد این جانوران هم از بین بروند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان ادامه داد: آرتمیا موجودی بسیار قوی است و قسمتی از آنها خود را با شرایط جدید سازگار کرده اند و زنده هستنداما متاسفانه هم اکنون شاهد کاهش تولید و تراکم آنها هستیم.

علی نیکویی فر، رییس مرکز تحقیقات آرتمیای کشور نیز پیش از این طی اظهاری از نابودی نسبی آرتمیا در این دریاچه خبر داده بود.
وی در این گفتگو اظهار داشت: تنها تخم‌های آرتمیا در لایه‌های زیرین دریاچه اورمیه باقی مانده که آنها نیز به علت این که در برابر سرما و شوری آب مقاوم هستند،‌ دوام آورده‌اند.
نیکویی فر در خصوص علل نابودی این جانور گفت: آرتمیا از جلبک‌های تک سلولی تغذیه می‌کند که نسبت به شوری آب مقاوم نیستند وبه این ترتیب شوری بیش از حد آب دریا و از بین رفتن ذخایر غذایی عامل از بین رفتن آرتمیای این دریاچه است که نابودی این گونه جانوری سبب مهاجرت دائمی برخی گونه از پرندگان از این دریاچه شده است.
وی از پرورش مصنوعی آرتمیا در حاشیه دریاچه اورمیه، دشت فسنجور میاندوآب و برخی نواحی مرکزی،‌ جنوبی و شرقی کشور خبر داد و گفت: متاسفانه پرورش این جاندار دریایی جوابگوی مصرف داخلی کشور نیست و آرتمیایی که از کشورهای دیگری مانند چین و ویتنام  وارد ایران می شود، به صورت پودری بوده و امکان انتقال بیماری به آبزیان را به دنبال دارد
خطر انقراض کامل فلامینگوها در دریاچه اورمیه
باتهی شدن دریاچه اورمیه از آرتمیا و نرم تنان دیگر که غذای اصلی فلامینگوها محسوب می شود و همچنین نابودی زیستگاه این پرندگان ، فلامینگوها دیگر جایی در این دریاچه ندارند.
تا قبل از۱۰ سال پیش که هشدارها برای دریاچه اورمیه آغازشود به مدت ۴۰ سال،سالانه دوهزار تا سه هزار فلامینگوحلقه گذاری میشد اما اکنون با وجود این خشک سالی، دیگرفلامینگویی که در این دریاچه تخم گذاری کند، وجود ندارد.
باید گفت که قسمت عمده محل تخم گذاری فلامینگوها در دریاچه اورمیه بوده است که با این مشکلات عملا دیگر فلامینگویی در این دریاچه وجود نخواهد داشت که اگرچنین مشکلی ادامه یابد یا فلامینگوها باید مسیرخود را تغییردهند یا اینکه تعداد زیادی ازآنها کشته شوند.
افزایش شوری و پایین آمدن عمق آب، ازبین رفتن ذخیره غذایی و تخریب زیستگاه های پرندگان دردریاچه اورمیه سبب  کاهش زادآوری و کاهش تعدادپرندگان در این ناحیه شده به طوری که اکنون ازصد هزار فلامینگو مهاجر سال های نه چندان دوربه سختی می توان نمونه ای را مشاهده کرد.

ورود ۱۲۰ میلیون متر معکب آب به دریاچه اورمیه
این در حالی است که مهرنگ دوستی رضایی، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب منطقه ای آزربایجان غربی از افزایش ۲۵ سانتی متری ارتفاع آب دریاچه اورمیه به دنبال بارش برف و باران طی یکماه اخیر خبر می دهد.
وی افزود: در پی بارشهای خوب در فصل زراعی و به خصوص اواخر پاییز در حوضه دریاچه ارومیه تراز آبی دریاچه به ۱۲۷۰٫۸۵ سانتی متر ثبت شده که این میزان نسبت به تراز سطح آب در آبان ماه ۲۵ سانتی متر افزایش را نشان می دهد.
دوستی رضایی با بیان اینکه با این وجود سطح آب دریاچه نسبت به سال گذشته هنوز ۱۵ سانتی متر کاهش دارد، عنوان کرد: امیدواریم با تداوم بارندگی ها وهمراهی و مشارکت کشاورزان در اجرای طرح های احیای  دریاچه شاهد بهبود وضعیت این تالاب بین المللی باشیم .
وی با اشاره به اجرای برنامه رها سازی آب از پشت سدهای حوضه دریاچه اورمیه در آزربایجان غربی، افزود: میزان آب ذخیره شده در پشت سدهای حوضه دریاچه ارومیه ۵۵۰ میلیون متر مکعب بوده که این میزان در مقایسه با سال گذشته ۱۱ درصد کاهش یافته و با آغاز طرح رهاسازی آب سدها بیش از ۱۲۰ میلیون مترمکعب آب از طریق رودخانه ها وارد دریاچه شد.
احیای دوباره حیات زیستی در دریاچه اورمیه نیازمند عزم ملی
بنا بر تحقیقات انجام شده از ۱۷ سال پیش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه اورمیه رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه اورمیه که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان می‌دهد دریاچه اورمیه به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از ۲۰ سال آینده با بحران شدیدی مواجه خواهد شد.
با کاهش شش متری سطح آب دریاچه اورمیه در طول سالیان اخیر و آمار و ارقام ارائه شده به نظر می رسد تراز آبی این دریاچه با حالت استاندارد آن فاصله بسیار زیادی دارد و برای احیای دوباره زندگی جانوری در آن باید به فکر راه های جدید و کارا تری باشیم.
گزارش از فائزه زنجانی


۱۳۹۱ دی ۷, پنجشنبه

تالابی که می خشکد و “قوری گل” می شود/ سرنوشت تالاب‎های آزربایجان


خشکی تالاب های آزربایجان به نظر می رسد به قصه ای دنباله دار تبدیل شده است که پس از دریاچه اورمیه، تالاب قوری گل و دیگر تالاب ها هم ذره ذره جان داده و تبدیل به کویر می شوند.

گرچه مسئولان خشکسالی و کم آبی را مهمترین عامل خشکی تالاب های آزربایجان عنوان می کنند اما از سوی دیگر با مدیریت ضعیف هم بر پیشروی خشکی تالاب ها دامن زده شده است درحالیکه با مدیریت صحیح، مسئولان می توانستند کم آبی تالاب ها را کنترل کنند.

با این حال به نظر می رسد پس از قصه بلند دریاچه ارومیه و کش و قوس های فراوانش، این بار حکایت تالاب بین‌المللی قوری‌گل است؛ قوری گلی (تالاب خشک) که این روزها به علت کمبود آب و ضعف آبرسانی نام خود را تعبیر کرده و سرنوشت همتایان خود را پی می گیرد!

مسئولان و دهن کجی به کنوانسیون های بین المللی

« با تمایل به جلوگیری از تجاوز تدریجی به تالاب ها و انهدام آنها در زمان حاضر و در آینده، با علم به اینکه پرندگان آبزی طی مهاجرت های فصلی ممکن است از مرز کشورها عبور  کنند؛ تالاب ها  باید به عنوان یک منبع بین المللی تلقی شوند.» این ها بخش هایی از قوانین کنوانسیون رامسر است که در سال ۱۹۷۱ میلادی برابر با ۱۳۵۱ شمسی در رامسر به امضا رسید.

در این کنوانسیون که پیمان آن در رامسر بسته شد بنا بود طرف‌های معاهده تالاب‌های حائز اهمیت سرزمین خود را تعیین، نقشه‌های اصلاحی تالاب‌ها را به نحوی تنظیم و اجرا کنند که حفظ و حراست و بهره‌برداری صحیح از آنها را در سرزمین خود تسهیل کنند. همچنین با اعمال مدیریت صحیح کوشش کنند تعداد پرندگان آبزی در تالاب‌های مربوطه را افزایش دهند و تسهیلات لازم برای حفاظت تالاب‌ها و پرندگان آبزی در منطقه تالاب‌ها فراهم کنند.

و این درحالیست که علی رغم هم پیمان شدن ایران با دیگر کشورهای جهان برای محافظت از تالاب ها اما با بهره برداری از آب آنها برای کشاورزی، ساخت و ساز های غیر مجاز در حریم تالاب ها و واگذاری زمین های اطراف آنها برای ویلاسازی در واقع مسئولان پیمان شکنی کرده اند!
وعده های تحقق نیافته و متهمی خشکسالی
بیش از ۱۸ سال است که تالاب قوری گل با معضل کم آبی دست به گریبان بوده که با راهکارهای مختلف سعی در رفع این مشکل شده اما تمامی آنها کوتاه مدت بوده و چاره درد این تالاب بین المللی نبوده اند.
به گفته کارشناسان سطح آب این تالاب نسبت به سال گذشته ۱۲۰ سانتی متر پایین رفته و سر نوشتی مانند دریاچه ارومیه در انتظار آن است.
در این میان مدیر کل حفاظت محیط زیست آزربایجان شرقی در تشریح علل کاهش روز افزون آب تالاب بین المللی قوری گل می گوید: وقوع خشکسالی‌های پی در پی در سال‌های گذشته اصلی‌ترین عامل کاهش سطح آب تالاب است.
بیوک رئیسی ادامه می دهد: در کنار این باید بهره‌برداری از سفره‌های آب زیرزمینی در حوزه آبریز تالاب را نیز اضافه کرد که عامل دیگر بیلان منفی آب تالاب بوده است.
رئیسی همچنین یادآور می شود: در دهه  ۶۰، همزمان با اجرای خط لوله گازرسانی جهت تست خط لوله گاز، از آب این تالاب استفاده شد که به این واسطه یک متر از سطح آب تالاب در آن زمان کاسته شد و همزمان با احداث کانال، برای مصارف کشاورزی روستای ارشتناب نیز حدود دو متر از سطح آب تالاب کاسته شد که با احساس نگرانی از این موضوع، با همکاری سازمان‌های محیط‌زیست، آب و جهاد کشاورزی ضمن رفع مشکل و اعمال ممنوعیت هرگونه برداشت مستقیم از آب تالاب، اقداماتی در جهت تامین کمبود آب تالاب صورت دادیم.
با این حال اما طبق برنامه چهارم توسعه دولت موظف به مکانیزه کردن ۸۰ درصد آبیاری کشاورزی بود و با توجه به تاخیر افتادن این وعده، کشاورزان به ناچار از آب های زیر زمینی و جاری استفاده کرده اند که باعث هدر رفت آب ها و کم آبی تالاب ها شده است.
نبود اعتبار دردی بی درمان!
کمبود اعتبار در همه جا خود نمایی می کند و زمانی که نوبت به موضوع حیاتی همچون نجات تالاب ها می رسد دیگر این مشکل دردی بی درمان می شود!
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان هم در این میان از احداث کانال های مختلف در طول سال های گذشته می گوید که این روزها دیگر عمری کرده و غیر قابل استفاده شده اند و از رویای احداث کانال های جدید دیگر هم تعریف می کند اما تحقق همه آنها را در گرو اختصاص اعتبار می داند.
بیوک رئیسی به احداث کانال از رودخانه صبری چای و اوجان چای در سال ۱۳۷۳ اشاره می کند که برای احیای آب تالاب قوری گل احداث شد اما کانال مزبور به‌دلیل مشکلات فنی و استهلاک در حال حاضر کارایی لازم را نداشته و اخیرا کارکرد آن به‌طور چشمگیری کاهش یافته که نیاز به تعمیرات اساسی با تخصیص اعتبار کافی دارد. در غیر این‌صورت در سال‌های آینده احتمال خشک شدن تالاب دور از ذهن نیست.
از سوی دیگر کارشناس آب منطقه ای بستان  هم با مدیرکل حفاظت محیط زیست هم عقیده است و یکی از مهترین مشکلات احیای تالاب قوری گل را نبود اعتبار کافی عنوان کرده و می گوید: در راستای احیای تالاب از رودخانه های سعید آباد و هزار چای کانال کشیده شده که البته این کانال برای تامین آب تالاب به دلیل فصلی بودن رودخانه ها کافی نیست.
دینی اضافه می کند: برای جبران کمبود آبرسانی کانال رودخانه سعید آباد احداث کانال دیگر در مسیر تالاب ضروریست که این امر نیازمند اختصاص اعتبار است.
وی تصریح می کند: سال گذشته برای احیای تالاب دو میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شد اما همچنان این اعتبار اختصاص نیافته که به نظر می آید این موضوع از نظر مسئولان جدی نبوده است!

ساخت و ساز غیر مجاز در حریم تالاب حادثه غریب این روزهای قوری گل!
درحالی که کاهش سطح آب قوری گل در این سال ها تبدیل به یک دغدغه شده و تمامی مسئولان و حامیان محیط زیست در فکر چاره اندیشی برای نجات این تالاب بین المللی هستند،خبر جدیدی مبنی بر ساخت و سازهای غیر مجاز در حریم تالاب قوری گل حادثه غریبی است که تمامی شهروندان و حامیان محیط زیست را به فکر فرو برده است.
در این خصوص اظهارات ضد و نقیضی وجود دارد و اداره کل حفاظت محیط زیست ادعا می کند ساختمان ساخته شده در حریم تالاب سایت پرنده نگری است ولی کارشناسان زیست محیطی تصریح می کنند این ساختمان تنها یک نمازخانه است.
از سوی دیگر کارشناسان شرکت آب منطقه ای هم تاکید دارند که این ساختمان هر چه که بود می توانست خارج از حریم احداث شود تا احیای تالاب را دچار اختلال نکند.
و نکته جالب این که گرچه اداره کل حفاظت محیط زیست حافظ و ناظر بر تالابها به شمار می رود، اما مسئول بخشی از این ساخت و سازها در حریم تالاب همین اداره کل است. با توجه به اینکه ساخت و ساز در حریم تالاب انجام شده است، درصورت احیا، این ساختمان زیر آب می رود و احیای آب این تالاب را در دراز مدت دچار اختلال می کند.
آب منطقه ای: پرونده اداره کل محیط زیست در استانداری پیگیری می شود
در حالی که بیم خشکسالی تالاب قوری گل همگان را نگران کرده و به ادعای خود مسئولان در صورت عدم رسیدگی به موقع سرنوشتی همچون دریاچه اورمیه در انتظارش است، اما این روزها مسئولان و متولیان حفاظت از این تالاب بین المللی در جدال با یکدیگر به سر می برند.
طبق ماده دو قانون توزیع عادلانه آب، هر گونه دخل و تصرف در مسیل و بسترهای آب و ساخت و ساز زیر نظر آب منطقه ای و وزارت نیرو بوده و برای هر گونه اقدامی باید از سوی این نهاد مجوز گرفته شود.
از سوی دیگر طبق قوانین کنوانسیون رامسر که شامل تالاب قوری گل می شود هرگونه دخل و تصرف و ساخت و سازی که تالاب های بین المللی را به خطر اندازند ممنوع است.
از همین رو کارشناس آب منطقه ای بستان آباد هم اعلام کرد که این شرکت در استانداری و فرمانداری برای ساخت غیر مجاز در حریم تالاب از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان تشکیل پرونده داده است.
کارشناس آب منطقه ای بستان آباد تصریح می کند: احداث ساختمان در حریم تالاب غیر مجاز بوده و احیای آب آن را با خطر مواجه می کند که این امر هم بدون اخذ مجوز از سوی شرکت آب منطقه ای استان صورت گرفته است.
دینی تاکید می کند: پرونده ساخت و ساز غیر مجاز اداره کل حفاظت محیط زیست پس از فرمانداری به استانداری رسیده و استاندار آذربایجان شرقی باید در خصوص آن تصمیم بگیرد.
وی در تشریح موقعیت ساختمان ساخته شده در حریم تالاب می گوید: ساختمان در حریم تالاب ساخته شده و در صورتی که آب تالاب تا یک متر افزایش یابد این عمارت در داخل آب فرو می رود.
 تالاب ها در اختیار محیط زیست هستند
در پیگیری علت احداث ساختمان نمازخانه در حریم تالاب قوری گل و به خطر انداختن احیای آب آن، معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست در پاسخ به خبرنگار مهر تصریح می کند: اداره کل حفاظت محیط زیست قائم مقام دولت است و تالاب ها طبق ماده ۱۶ قانون اساسی و بهسازی تالاب ها زیر نظر محیط زیست است.
میر محسن حسینی قمی همچنین در پاسخ به علت احداث این ساختمان در حریم تالاب احیای آنرا بی اشکال عنوان کرده و تاکید می کند: اشکالی ندارد، ساختمان زیر آب برود!
وی در ادامه در تشریح موقعیت ساختمان مذکور می گوید: این ساختمان نمازخانه نبوده و سایت پرنده نگری است و ساخت ان کارشناسی بوده و در صورت احیای آب تالاب، تنها فونداسیون آن داخل آب فرو می رود که این موضوع اشکالی ندارد.
قمی در ادامه تاکید می کند: ساختمان مذکور سایت پرنده نگری است و این سایت ضروریست در نزدیکی تالاب ساخته شود تا امکان مشاهده پرندگان وجود داشته باشد.
گردشگرانی که با پرندگان می پرند
این روزها نه پرندگان شوقی برای پرواز به سرزمین های آبی آزربایجان داشته و نه تالاب های این خطه تاب مهمان نوازی دارند.
با خشکی روز افزون دریاچه اورمیه پرندگان دیگر به این سرزمین پر نکشیدند و به تبع آن گردشگرانی که از سراسر کشور برای دیدن زیبایی های این تالاب و آب درمانی می آمدند هم با گذشت زمان کاهش یافتند که به نظر می رسد این سرنوشت یکسانی است که برای تالاب قوری گل هم رقم می خورد.
تالاب ها که میعادگاه پرندگان آبزی بوده و طبیعتی بکر و زیبا آنها را آراسته محلی برای جذب گردشگر هستند که با خشکی این تالاب  قطعا رونق با تمام این اوصاف اختلاف سازمان و نهاد ها با یکدیگر و انگشت اتهام به سوی هم نشانه رفتن راه به جایی نمی برد و قائم مقام بودن یکی و برتری دیگری آنچنان برای یک تالاب بین المللی مهم نیست؛ آنچه که اهمیت دارد راهی است که مسئولان در حفظ تالاب  این سرمایه ملی، طی می کنند تا سرنوشتی مشابه دریاچه اورمیه نداشته باشد!
گزارش از یاسمین مولانا
خبرگزاری مهر



۱۳۹۱ آذر ۲۴, جمعه

تاریخچه ی قهوه ی ترک و فال قهوه


بر خلاف تصور خیلی از ایرانی ها که برای نشان دادن کلاس به جای چای, قهوه می نوشند و حتی به جای قهوه از واژه ی کافی استفاده می کنند قهوه نوشیدنی غربی نیست بلکه این نوشیدنی رو عربها کشف کردند و ترک ها به غربی 

ها دادند. واژه ی قهوه عربی شده واژه"کفا" یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در آفریقا است که گیاه قهوه در ابتدا در آنجا یافت شده است. به احتمال زیاد قهوه اولین بار در کشور اتیوپی تولید شده البته برخی کشور یمن را منشا تولید قهوه می‌دانند و کم کم استفاده از آن در سراسر شبه جزیره عربستان رواج یافت اعراب در ابتدا قهوه را بدون برشته کردن و به صورت سبز دم میکردند که یک نوشیدنی رقیق مانند چای از آن حاصل میشد. بعدها توسط حکام عثمانی به ترکیه رسید. و ترکها روش جدیدی در دم و نوشیدن قهوه ابداع کردند و قهوه ی ترک را به جهان صادر کردند. اولین قهوه خانه جهان هم به نام کیواهان Kiva Han، در سال ۱۴۷۵ در قسطنطنیه یا استانبول امروزی تاسیس شد. شناسایی و فرهنگ مصرف قهوه توسط ساکنان اروپای غربی و آمریکا به اواخر قرن ۱۸ میلادی بر میگردد . در وین سال ۱۶۸۳، هنگامی که ترکان مجبور به شکستن محاصره وین شدند، ۵۰۰ گونی قهوه را بر جا گذاشتند. یک تاجر لهستانی از این قهوه استفاده کرد و اولین قهوه خانه برلین را راه اندازی نمود. قهوه به سرعت مبدل به نوشیدنی دلخواه طبقه متوسط اروپایی شد و قهوه خانه های متعدد در گوشه و کنار برپا شدند. و حتی مدتی در اروپا به بهانه ی این که قهوه نوشیدنی مسلمانان است توسط پاپ ممنوع اعلام شد.

فرهنگ قهوه در ترکیه به زمان عثمانی برمیگردد و همانطور که چای در فرهنگ انگلیسی ها جایگاه خاصی دارد و چای انگلیسی ساعت خاصی دارد در ترکیه هم قهوه ی ترک ساعت خاصی در صبح و ظهر دارد به طوری که امروزه در زبان ترکی به صبحانه "Kahvaltı" به معنای هر چیزی که قبل از قهوه می خورند گفته میشود و همچنین نوشیدن قهوه آداب خاصی در فرهنگ ترکها دارد در کنار قهوه ی ترک یک لیوان آب و لوکوم گل که یک نوع شیرینی است سرو میشود آب قبل از قهوه برای تمیز کردن دهان نوشیده میشود چون قهوه احترام خاصی دارد و دهان باید تمیز باشد.در ترکیه در بسیاری از مراسم از جمله مراسم خواستگاری به جای چای از قهوه ی ترک استفاده میشود و هم اکنون قهوه ی ترک در بسیاری از کشور ها به همین نام شناخته میشود و محبوبیت بسیاری دارد یکی از دلایل محبوبیت قهوه ی ترک فال قهوه است زیرا تنها از این نوع قهوه میتوان فال گرفت برخی از تاریخ شناسان اعتقاد دارند که فال قهوه را کنیزان حرم سرای عثمانی برای صحبت کردن در مورد بعضی از مسائل ممنوعه اختراع کردند و بعد ها همه گیر و به نوعی فال تبدیل شد . برخی هم منشا پیدایش فال قهوه رو فرانسه می دانند.

۱۳۹۱ آذر ۱۸, شنبه

آخرین تصویر ماهواره ای از دریاچه اورمیه


تصویر فوق در تاریخ 2012.12.02 از طریق سایت ناسا گرفته شده است که وضعیت دریاچه اورمیه را به خوبی نشان می دهد.
همانطور که در تصویر مذکور مشاهده می گردد روند خشک شدن دریاچه اورمیه همچنان ادامه دارد و سیر صعودی از دست دادن آب در مناطق جنوبی و مرکزی دریاچه اورمیه به شدت افزایش یافته است. تصاویر ماهواره ای و پیش بینی کارشناسان میحط زیست خبر از روندی به مانند روند نصف شدن دریاچه آرال را برای دریاچه اورمیه به تصویر می کشد. همانطور که در آخرین تصویر ماهواره ای نیز دیده می شود به احتمال بسیار زیاد طی ماههای آتی دریاچه اورمیه از وسط نصف خواهد شد. 
علارغم اینکه مسئولین دولت ایران خبر از افزایش ارتفاع 20 سانتی متری در دیارچه اورمیه را از طریق بارش های روزهای گذشته اعلام کرده اند تصاویر جدید ماهواره ای دریاچه اورمیه پروپاگاندای دولت ایران را تماماً به زیر سوال می برد.
بنا به نظر کارشناسان بی طرف محیط زیست منطقه و جهانی مشکل اصلی دریاچه اورمیه کاهش باران نیست بلکه برعکس آمارهای چند سال گذشته دولت  ایران نشان از ترسالی حوضه آبریز دریاچه اورمیه می باشد ولی در همین سو روند خشک شدن دریاچه اورمیه به شدت افزایش یافته است.
گرچه دولت ایران خشکاندن دریاچه اورمیه را به تغییرات اقلیمی نسبت می دهد ولی کارشناسان امور مهمترین دلیل خشک شدن دریاچه اورمیه ساخت سدهای متعدد بدون درنظر گرفتن حق آبه دریاچه اورمیه، عدم مدیریت صحیح منابع آبی، افزایش 2 برابری زمین های تحت کشت، سیستم قدیمی آبیاری و ... معرفی می کنند.
منبع:http://lake-urmia.blogspot.com